Records de vells

A la residència, el meu pare seu a taula amb la senyora Gloria, una dona amb un gran sentit de l’humor, ple de frases fetes i refranys que gaudeix burxant-lo amistosament. Ara, a la mateixa taula,  hi han posat un altre senyor. Es diu Félix.

Ahir, no recordo com va venir a tomb, ja assseguts esperant el sopar, la senyora Gloria va dir-nos que ella és de Jaén i que allà, quan la guerra, els nacionals van afusellar el seu pare, que era republicà. “A mi padre -va explicar- le dijeron que los republicanos que no tenían delitos de sangre no tenían qué temer y por eso él decidió quedarse.  Lo vinieron a buscar un mediodía. Como era la hora de la comida pidió que lo dejaran terminar de comer con la familia pero le dijeron que no se preocupara, que antes de que acabáramos estaría de vuelta. Aún no ha regresado. Y suerte tuvimos -va continuar- del “Auxilio Social” que nos daban de comer, porque nos quedamos sin nada.” (Quin cinisme, això del “Auxilio Social”! afusellaven els pares i després presumien d’ànimes caritatives alimentant els fills que ells mateixos havien deixat orfes.)

Es va fer un moment de silenci. El va trencar el senyor Félix amb veu tranquil·la i to neutre: “Pues yo soy de Córdoba, y a mi padre lo mataron los republicanos”. I ens va explicar que, de nen, es va trobar el seu pare mort per trets de bala en un fals portal i es va quedar allí amb ell, fent-li companyia fins que els municipals van anar a recollir el cadàver. Així de senzill i de contundent.

La filla del republicà afusellat pels nacionals i el fill del nacional assassinat pels republicans, asseguts a la mateixa taula, es van mirar i van estar d’acord: “la guerra es una mierda”.

I allà els vaig deixar, sopant amb la seva dignitat i amb els seus records, que segurament no incloïen el dia d’avui ni el d’ahir  però sí, amb tot detall, el dia que cada un d’ells  es va quedar sense pare.

Anuncis

3 responses to “Records de vells

  1. Molt emotiu i una gran lliçó per a tots, així….com si res…..

    M'agrada

  2. Històries colpidores que van ocórrer no fa tant de temps i encara tenen testimonis per explicar-les.

    M'agrada

  3. La veritat de la història.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s