El futur de l’escola de Gósol

Carta a l’alcalde de Gósol davant l’imminent tancament de l’escola del poble

A l’atenció del sr. alcalde de Gósol

Benvolgut alcalde,

Sóc una mestra amb força anys de treball a l’escola pública. Ahir vaig veure a les notícies que l’escola del vostre poble corre perill de tancament. Em sap molt de greu que tanquin les escoles de pobles petits i, per tal d’ajudar-vos a evitar-ho m’agradaria fer-vos un parell de suggeriments
A banda de la crida que heu fet per afavorir que famílies amb nens s’instal·lin a viure a Gósol potser seria factible potenciar l’escola com a centre rural de referència de manera que la seva supervivència no depengui només de la natalitat local sinó que famílies de pobles veïns sense escola, atrets per la qualitat de la vostra, optin per dur-vos els seus fills en lloc de baixar-los a poblacions més grans.

Propostes:

– Escola bilingüe: Parlar amb inspecció d’ensenyament. Amb un mestre/a amb bons coneixements d’anglès n’hi hauria prou, donat que teniu pocs alumnes, per fer part del currículum en anglès potenciant relacions amb escoles angleses, intercanvis… De manera que els nens acabessin la primària dominant el català, el castellà i l’anglès, amb la seva cultura.

– Escola integrada a l’entorn: incloure al currículum o com a currículum extraescolar, -que això ho podria fer l’Ajuntament, inclús amb els que ja fan ESO, parlant-ho amb altres alcaldes i amb ajut del Consell Comarcal, si convé- coneixements i pràctica dels alumnes sobre l’entorn i les activitats que s’hi desenvolupen (potser ja ho feu, si és així, perdoneu la intromissió), tals com els treballs de bosc, feines de muntanya, ramaderia, esquí… Per tal que els nois i noies no veiessin com a única sortida marxar del poble, apreciessin els valors que té viure aquí i estiguessin preparats per, els qui ho desitgessin, poder treure’s amb facilitat estudis superiors relacionats amb el món rural i la seva gestió evitant així l’envelliment i la despoblació de la comarca.

Se m’acut això per tal que es pogués crear una escola avançada i que els pares percebessin de qualitat. Potser, si es pogués fer, seria també exemple per altres escoles en situació semblant.
Sóc del parer que el nostre món rural és un tresor que no podem deixar perdre. I per conservar-lo, cal que les generacions futures puguin guanyar-s’hi la vida, arrelats a l’entorn però amb suficient capacitat per projectar-se cap al món exterior i viure en una societat cada cop més globalitzada.

Potser no trobeu útils les meves paraules, accepteu-ne la bona voluntat i sort en la vostra lluita per mantenir l’escola!

Cordialment

Mª Rosa Camps

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s